Anonim
Trainen op Hartslag

Jordan Clark Haggard

Trainen met een wattagemeter, trainen op gevoel of trainen op hartslag. Of een combinatie van alle drie. Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome en can je met elk van deze trainingshulpmiddelen een betere renner worden. Deel 1!

Die grote, holle spier

Ons hart to niets anders dan een grote, holle spier van zo'n 300 gram die bij elke hartslag samentrekt. Hierdoor wordt het bloed (zo'n 70 ml na hartslag) dat door het hart stroomt rondgepompt. Dit bloed voorziet onze organen en spieren van zuurstof en voedingsstoffen. W rust hebben my hier weinig van nodig en kan het hart met een gering aan slagen voldoen aan de zuurstof- en energievraag. Hoe intensiever je in gaat spannen, hoe harder het hart moet gaan pompen om meer en sneller zuurstof en energie naar je organen te brengen.

Je jelenie w rdzy

Wanneer je slaapt z net wakker wordt, is hartslag het laagst. Dit is je rusthartslag. Deze kun je bepalen door's ochtends voordat je opstaat een minuut je hartslagen te tellen. Sommige smartwatches meten gedurende heel de nacht je hartslag. Hierop kun je precies zien wanneer jouw hartslag in de nacht z'n laagste waarde bereikte. Wanneer je's ochtends naar het toilet moet kun je beter eerst gaan en daarna nog nawet gaan liggen. De druk op je blaas zorgt voor een hogere hartslag. Je rusthartslag is voor een deel erfelijk bepaald. Ook speelt je leeftijd een belangrijke rol. Zo hebben babies tot een jaar of 1 een rusthartslag van ± 100 slagen per minuut.

De rusthartslag to trening drzwiowy. Vooral atleten met een goed uithoudingsvermogen hebben een lage hartslag. Topwielrenners of toplopers schrikken niet als hun rusthartslag rond de 30 slagen per minuut ligt. Van de wielrenner Miguel Indurain był bekend dat hij een hartslag w rdzy miał van slagen na minuut. Een gezonde volwassene heeft een rusthartslag van 50-80 slagen per minuut. De hartslag in rdza daalt door training omdat ons hart sterker wordt. Per hartslag kan een sterker hart meer bloed rondpompen. Er zijn dus minder slagen nodig om evenveel zuurstof en energie te transporteren. Heb je flink getraind, ben je ziek, heb je veel gegeten of is het erg warm in je slaapkamer dan kan je hartslag zo een slag of 5-10 hoger zijn dan normaal.

Je hartslag tijdens maximale inspanning

Tijdens maximale inspanning die gedurende een aantal minuten aanhoudt, bereikt je hartslag zijn maximale waarde. In een eindsprint naar het dorpsbordje of tijdens tempo's in training kun je deze maximale hartslag bereiken. Er is eu vuistregel die stelt dat je maximale hartslag 220-leeftijd zou zijn. Echter, zowel een (veel) lagere als een (veel) hogere maximale hartslag komt voor. De hoogte van je maximale hartslag heeft niets te maken met je conditie. Je maximale hartslag to vooral genetisch bepaald.

Je maximale hartslag bepalen

Wil je weten wat jouw maximale hartslag is? Voer dan volgende test uit. Zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt en uitgerust bent (dus niet een dag na een fikse training of wedstrijd).

Fiets 20 minuten op een rustig tempo. Versnel in de laatste 5 minut van deze rozgrzewka 5x10 sekund (niet maximaal) z rumakami 50 sekund sekund rdzy. Fiets daarna 10 minuten in een opbouwend tempo. Versnel na die tien minuten naar je maksymale snelheid en houd dit zo lang mogelijk vol. Houd je hartslag in de gaten en kijk goed welke waarde wordt bereikt als je het niet meer vol kunt houden én direct daarna. Het kan zijn dan je hartslag nog een paar slagen stijgt nadat je bent gestopt met inspannen. Fiets minimaal 15 minuten rustig uit.

wattage, lichaamsgewicht, vermogen Extra kilo's mee omhoog: wat doet het spotkał je watta

Test Deze to overigens ook uitstekend heuvelop te doen. Zorg wel voor een rustige route of doe dit op je trainer. (aanmoediging van je geliefde helpt om maximaal te gaan.) Merk je in (intensieve) trainingen of tijdens wedstrijden dat het moeilijk is om je maksymale hartslag te halen? Dan ben je waarschijnlijk onvoldoende uitgerust of is er onvoldoende energie (voeding) aanwezig. Op dat moment is niet je hartslag maar een ander systeem in je lichaam de beperkende factor voor je snelheid. Je hart wil wel harder werken maar bijvoorbeeld je benen zijn nog onvoldoende hersteld van een vorige inspanning. Merk je in een wedstrijd bijvoorbeeld data je zware benen hebt zonder een bijbehorende snelle ademhaling? Dan zal het lastig zijn je maximale hartslag te halen.